Glasvezel, samen gaan voor goud!

Toen ik deze zomer hoorde dat het glasvezelinitiatief Naobers Verglaazen in mijn woonplaats Schoonloo opging in een groter initiatief, was ik best een beetje teleurgesteld. Niet zozeer omdat ik niet geloof in ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’ en ‘samen staan we sterk’ maar eigenlijk puur om het verdwijnen van de naam Naobers Verglaazen. Deze naam zegt namelijk alles over de vraag waarom we samen deze kans moeten grijpen.

De keuze om wel of geen glasvezelaansluiting te nemen wordt volgens mij niet bepaald door techniek, geld, provider of snelheid. Natuurlijk zijn dit belangrijke aspecten maar ze zijn redelijk homogeen. Het komt links of rechtsom allemaal zo’n beetje op hetzelfde neer. Technisch is alles mogelijk, daar geloof ik in.

De keuze voor glasvezel gaat denk ik veel meer om solidariteit. Wij gaan als naobers ons leefgebied verglaazen. Iedereen of niemand. Samen en niet alleen. Als goede buren of anders gezegd als naobers. Vandaar dat ik de naam zo passend vond.

Toen we tientallen jaren geleden kabeltelevisie en breedbandinternet via de kabel konden krijgen, zijn er een hoop mensen buiten gesloten. Deze mensen wonen nu in het zogenaamde ‘witte’ gebied. In dit gebied wonen de mensen zonder kabeltelevisie en breedbandinternet via de kabel. Er werd destijds een streep getrokken, die wel, die niet. Dit gaat ons toch niet weer overkomen?

Een glasvezelnetwerk is daarom naast een toekomstbestendige, volgens mij vooral een solidaire keuze. Met onze gehele leefomgeving zijn we straks klaar voor de toekomst. De hopelijk gouden toekomst waarin we veel uitdagingen het hoofd moeten bieden. Bijvoorbeeld op het gebied van zorg, energie en voedselvoorziening. Veel van deze uitdagingen zijn niet alleen de agenda voor ons maar vooral voor onze kinderen en kleinkinderen, de generaties na ons. En daarbij is glasvezel geen doel maar een middel om deze uitdagingen op te lossen. Een broodnodig stuk gereedschap.

Ik woon zelf in het zogenaamde ‘grijze’ gebied. Een gebied waar wel kabeltelevisie en breedband internet via de kabel beschikbaar is. Best prima, ook nog wel voor de komende tijd. Maar ik wil niet dat mijn naobers in een wit gebied blijven wonen en ik in een grijs. Ik wil samen in een gouden gebied wonen.

 

 6 november 2018, Blink, Anton Bardie